Hem » Om Oss » Oddvar Holten

MTT OG HOLTEN INSTITUTT

Oddvar Holten
Oddvar Holten (1921-1995)

Oddvar Holten

(1921-1995), grunderen av Medisinsk Treningsterapi og Holten Institutt for MTT var en pijonär i norsk og nordisk fysioterapi.

Han utdannet seg på på slutten av 40 tallet til gymnastikk lärer ved Statens gymnastikkskole, noe som også förte til at han underviste skogsarbeidere i arbeidsteknikk og ergonomi.

Oddvar Holten utdannet seg til fysioterapeut ved Oslos ortopediska institutt i 1951 og ble senere en del av den gruppe fysioterapeuter som utviklet manuell terapi i Norge.

Den Medisinske Treningsterapien som Oddvar Holten utviklet speilet hans pasjon for fysisk aktivitet og hans bakgrunn som aktiv sköytelöper og senere Norsk landslagstrener i sköyter. Oddvar Holtens tese var at de samme treningsprinsippene som ble brukt for idrettsutövere også gjalt for pasienter. Forskjellen var at treningen av pasienter måtte doseres slik at den ble tilpasset pasientens forutsettninger og behov. I samarbeide med Kjell Steen og Steens Industrier på Ski utenfor Oslo startet Oddvar Holten på 60 tallet å utvikle nye treningsapprater. Apprater som skulle gjöre det lettere for terapeuter å hjelpe pasienter å komme igang med trening som behandling. Trekkapparatet, eller som det heter på engelsk pulley apparatus, ble og er et sentralt hjelpemiddel i MTT.

Oddvar Holtens filosofi om hvordan pasienter med smerteproblem kan hjelpes var epokegjörende og la grunnlaget til moderne terapeutiske treningsmetoder. Holten modellen har overlevd fordi den er grunnleggende for våre fysiologiske funktioner, for hvordan vi tenker og arbeider med pasienter. Fler og fler vitenskaplige studier viser at MTT er en effektiv behandling som minsker smerten, bedrer funkjsoner og gjör dette på en kostnads effektivt måte.

Fra 1970 og 40 år framover spred Oddvar Holten MTT-terapien gjennom kurs og seminarier i först og fremst Norden og senere i resten av Europa, i
Nordamerika och i Japan.

newsclip

Kontakta oss